Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایران اکونومیست»
2024-05-02@20:11:24 GMT

ثبت است نام علی بر دوامِ شعرِ ما

تاریخ انتشار: ۶ اردیبهشت ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۴۸۷۲۹۸۲

ثبت است نام علی بر دوامِ شعرِ ما

حضرت علی(ع)، یکی از شخصیت های والایی هستند که از نام ایشان در شعر و ادب پارسی یاد شده است.

شعر، یکی از اقسام جدایی ناپذیر در ادبیات هر کشوری است و ایران با قدمتی چند هزار ساله که شعر در تمام فرهنگ و ادب آن رخنه کرده است، از این قاعده مستثنی نیست.

شعر در لغت دارای معانی متفاوتی چون علم، دانش، درک و دانایی و در اصطلاح ادبی، یکی از اقسام دوگانه کلام(نظم و نثر) است که بوعلی سینا به عنوان فیلسوف، شاعر، موسیقیدان و همه چیز دان، شعر را سخنی خیال انگیز برشمرده است و علمای منطق و حکمای اسلامی، شعر را سخنی موزون و مُخیّل و با قصد و معنی دانسته اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بر کسی پوشیده نیست که شعر پارسی(فارسی) در سراسر جهان از اعتبار و جایگاه بسیار زیادی برخوردار است و شعرای پارسی(فارسی) زبان نیز در مدح افراد بزرگ و یا در خصوص موضوعات مختلفی، لب به سرودن شعر گشوده اند که حضرت علی(ع) از جمله شخصیت های والایی هستند که در تاریخ شعر ایران زمین، نام زیبای ایشان به بسیاری از اشعار، روح و جان تازه ای بخشیده و آن ها را ماندگار کرده است؛ به طوری که برخی از شاعران پارسی(فارسی) زبان در مدح و وصف این شخصیت برجسته، شعرهای زیبایی را سروده اند که در این مطلب به برخی از آن ها اشاره می کنیم.

بعضی از پژوهشگران و اساتید زبان و ادبیات پارسی (فارسی) می گویند نخستین کسی که نام امیر مومنان (ع) را با لقب «حیدر» در تاریخ زبان و ادبیات کشور مطرح می کند، «مجدالدین ابوالحسن کسایی مروزی» شاعر ایرانی است که در یکی از ابیات خود، این طور به مدح حضرت علی(ع) می پردازد:

«مدحت کن و بستای کسی را که پیمبر/ بستود و ثنا کرد و بدو داد همه کار" و در ابیاتی دیگر، نخستین امام شیعیان(ع) و پیامبر خاتم(ص) را این چنین توصیف می کند: « آن کیست بدین حال و که بوده است و که باشد / جز شیر خداوند جهان، حیدر کرار؟/ این دین هدی را به مثل دایره‌ای دان/ پیغمبر ما مرکز و حیدر خط پرگار/ علم همه عالم به علی داد پیمبر / چون ابر بهاری که دهد سیل به گلزار».

«عرفی شیرازی» از دیگر شاعرانی است که در فهرست شعرهایش به ابیات زیادی در خصوص حضرت علی(ع)  می رسیم که تعداد آن ها به بیش از صد بیت می رسد و در زمره زیباترین ها هستند؛ به طوری که در بخشی از ستایش این امام همام می نویسد: «مرا که دست بگیرد که زیر دست توام/مرا که کار گشاید که از تو خیزد کار/ شه سریر ولایت ، علی عالی قدر/محیط عالم دانش ، جهان علم و وقار/غبار صحن و سرای تو اوج هفت اورنگ/شکنج زلف سخای تو موج دریا بار/بهر دیار که آمد لوای عدل تو، ظلم/دهد درازی دست ستم بپای فرار».

«حکیم ابوالقاسم فردوسی»، یکی دیگر از شاعران پارسی زبان است که این چنین به توصیف حضرت علی(ع) می پردازد:

« تو را دانش و دین رهاند درست/در رستگاری ببایدت جست/ وگر دل نخواهی که باشد نژند/نخواهی که دایم بوی مستمند/به گفتار پیغمبرت راه جوی/ دل از تیرگی‌ها بدین آب شوی/چهارم علی بود جفت بتول/ که او را به خوبی ستاید رسول/ که من شهر علمم علیم در است/ درست این سخن قول پیغمبر است/ گواهی دهم کاین سخن‌ها ز اوست/ تو گویی دو گوشم پرآواز اوست/ علی را چنین گفت و دیگر همین/ کزایشان قوی شد به هر گونه دین/ نبی آفتاب و صحابان چو ماه/به هم بسته ی یک دگر راست راه/ منم بنده ی اهل بیت نبی/ ستاینده ی خاک و پای وصی/ اگر چشم داری به دیگر سرای / به نزد نبی و علی گیر جای / گرت زین بد آید گناه من است/ چنین است و این دین و راه من است/

بر این زادم و هم بر این بگذرم/ چنان دان که خاک پی حیدرم» که در این ابیات، راه رستگاری را پیش پای انسان می گذارد و در بخشی از آن ها می گوید که اگر دوست داری به بهشت بروی، پیرو راه پیامبر(ص) و جانشینان او باش و به گفتار و سخنان آن ها عمل کن و تاکید می کند که من این گونه دوستدار پیامبر(ص) به دنیا آمدم و به همین صورت زندگی ام را می گذرانم و بدان که من خاک پای علی(ع) هستم.

همچنین، عطار نیشابوری در بخشی از اشعار خود درمورد فضیلت و توصیف امیر مومنان(ع) می گوید: «خواجه ی حق پیشوای راستین/کوه حِلم و بابِ علم و قطب دین/ساقی کوثر، امام رهنمای/ابن عم مصطفا، شیرخدای/مقتدا بی‌شک به استحقاق اوست/مفتی مطلق علی الاطلاق اوست/چون علی از غیبهای حق یکیست/عقل را در بینش او کی شکیست/گاه در جوش آمدی از کار خویش/گه فرو گفتی به چه اسرار خویش/در همه آفاق هم دم می‌نیافت/در درون می‌گشت و محرم می‌نیافت» و خواجه حافظ شیرازی هم در یکی از رباعیات خود بدین صورت از ساقی کوثر یاد می کند: « مردی ز کننده ی در خیبر پرس/اسرار کرم ز خواجه ی قنبر پرس/گر طالب فیض حق به صدقی حافظ/سر چشمه ی آن ز ساقی کوثر پرس» و سعدی نیز در بیت «جوانمرد اگر راست خواهی ولیست/کرم پیشه ی شاه مردان علیست» به جوانمردی مولای متقیان(ع) اشاره می کند.

گفتنی است که این ابیات، گوشه ای از اشعاری هستند که در وصف و مدح حضرت علی(ع) بیان شده اند و در این میان، غزل «همای رحمت» شهریار، یکی از مشهورترین اشعار و در حقیقت مناجات ها در وصف امیرمومنان (ع)است که به گفته بسیاری از پژوهشگران و استادان زبان و ادبیات پارسی(فارسی)، اخلاص و ارادت این شاعر شیرین سخن به حضرت را نشان می دهد که موردتوجه و تحسین بسیاری از افراد، شاعران و علمای دین نیز قرار گرفته است.

«همای رحمت»

«علی ای همای رحمت تو چه آیتی خدا را/که به ما سوا فکندی همه سایه هما را/دل اگر خداشناسی همه در رخ علی بین/به علی شناختم من به خدا قسم خدا را/به خدا که در دو عالم اثر از فنا نماند/چو علی گرفته باشد سر چشمه بقا را/مگر ای سحاب رحمت تو بباری ارنه دوزخ/به شرار قهر سوزد همه جان ما سوا را/برو ای گدای مسکین در خانه علی زن/که نگین پادشاهی دهد از کرم گدا را/بجز از علی که گوید به پسر که قاتل من/چو اسیر تُست اکنون به اسیر کن مدارا/بجز از علی که آرد پسری ابوالعجائب/که عَلَم کند به عالم شهدای کربلا را/چو به دوست عهد بندد ز میان پاکبازان/چو علی که می تواند که بسر برد وفا را/نه خدا توانمش خواند نه بشر توانمش گفت/متحیرم چه نامم شهِ مُلک لافتی را/بدو چشم خون فشانم هله ای نسیم رحمت/که ز کوی او غباری به من آر توتیا را/به امید آن که شاید برسد به خاک پایت/چه پیامها سپردم همه سوز دل صبا را/چو تویی قضای گردان به دعای مستمندان/که ز جان ما بگردان ره آفت قضا را/چه زنم چونای هردم ز نوای شوق او دم/که لسان غیب خوشتر بنوازد این نوا را/«همه شب در این امیدم که نسیم صبحگاهی/ به پیام آشنایی بنوازد آشنا را»/ ز نوای مرغ یا حق بشنو که در دل شب/غم دل به دوست گفتن چه خوشست شهریارا».

منبع: باشگاه خبرنگاران برچسب ها: امام علی ، شعر فارسی

منبع: ایران اکونومیست

کلیدواژه: امام علی شعر فارسی پارسی فارسی حضرت علی ع

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iraneconomist.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران اکونومیست» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۸۷۲۹۸۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

شعر فارسی فلسطین به دست عرب زبانان نمی‌رسد

امیر حسین هدایتی شاعر و پژوهشگر شعر مقاومت در گفت و گو با خبرنگار مهر در خصوص تعریف شعر مقاومت گفت: تعریف اساسی شعر مقاومت، در واقع توضیح و تبیین شرایط مقاومت در مقابل فشارداخلی و خارجی در یک ملت است. ملتی که تحت فشار یک استبداد داخلی یا تحت فشار یک استعمارخارجی باشد، پدیده مقاومت ادبی از طرف روشنفکران، ادیبان و شاعران شکل می‌گیرد. مثل شعر مشروطه که در واقع و به نحوی یک نوع شعر مقاومت در مقابل استعمار خارجی و دیکتاتوری داخلی بود. ولی بعد از انقلاب اسلامی شعر مقاومت تعریف دیگری پیدا کرد. البته جدا از شعر انقلاب اسلامی که در واقع خودش یک تعریف خاصی از شعر مقاومت دارد، با شروع جنگ تحمیلی و دفاع مقدس یک پدیده دیگری در ادبیات ما با عنوان شعر پایداری به وجود آمد.

وی افزود: اساسا در ادبیات جهان شعر مقاومت تعریف دیگری دارد. مثلا شعرفدریکو لورکا در اسپانیا بر علیه استبداد داخلی و حکومت فرانکو یک شعر مقاومت محسوب می‌شود. محمود درویش هم در فلسطین به عنوان شاعر مقاومت مطرح است . او هم در اشعارش علیه اشغال‌گری و ستمی که بر مردم فلسطین رفته، صحبت می‌کند. مقاومت برای معیارها و مصداق‌های متفاوتی مبارزه می‌کند اما معمولا در اطراف چنین پدیده‌هایی شعر مقاومت شکل می‌گیرد. شعر مقاومت در هفتاد سال گذشته در حوزه و مساله‌ فلسطین جایگاه خاصی دارد. شاعران مقاومت در فلسطین و به خصوص در میان جامعه عرب شهرت زیادی دارند. شاعرانی مثل معین بسیسو، محمود درویش و بدر شاکر السیاب از شاعران پایداری عرب در عراق و در مقابل دیکتاتوری حزب بعث که شهرت بسیاری دارند.

هدایتی در ادامه گفت: فلسطین در کشور ما به عنوان یک ارزش شناخته می شود نه فقط به عنوان شعر مقاومت. پس در بین شاعران ما، مساله فلسطین همچون قیام عاشورا که آن هم در راستای شعر پایداری محسوب می‌شود، به عنوان یکی از ارزش‌های انقلاب اسلامی مطرح است و هر بار که مساله فلسطین جان تازه‌ای می‌گیرد یا انتفاضه‌ جدیدی شکل می‌گیرد، شعر فلسطین و مقاومت نیز در کشور ما هیجان می‌گیرد بین شاعران ما، مساله فلسطین همچون قیام عاشورا که آن هم در راستای شعر پایداری محسوب می‌شود، به عنوان یکی از ارزش‌های انقلاب اسلامی مطرح است و هر بار که مساله فلسطین جان تازه‌ای می‌گیرد یا انتفاضه‌ جدیدی شکل می‌گیرد، شعر فلسطین و مقاومت نیز در کشور ما هیجان می‌گیرد. با توجه به اهمین موضوع فلسطین همایش‌های بسیاری در این حوزه شکل گرفته و شاعران بسیار زیادی در این حوزه مطرح شده اند.

این پژوهشگر شعر مقاومت با اشاره به طوفان الاقصی ادامه داد: درسالی که گذشت، با اتفاقاتی که در فلسطین بعد از طوفان الاقصی افتاد، یک موج بسیار عجیبی در شعر فلسطین شکل گرفت. یکی به انگیزه مقاومت و یکی هم به دلیل شرح مظلومیتی که در غزه وجود داشت. کشتار بی رحمانه‌ای که توسط صهیونیست‌ها شکل گرفت، وجدان‌هایی را به درد آورد که طبیعتا شاعران هم از این قاعده مستثنی نبودند و حتی شاعرانی که پیش از طوفان الاقصی دغدغه‌ شعر مقاومت را نداشتند، وارد این عرصه شدند و یک موج بسیار گسترده‌ای درباره شعر فلسطین به نمایش گذاشته شد.

هدایتی به بیانات مقام معظم رهبری در خصوص ترجمه اشعار ایرانی به عربی اشاره کرد و گفت: با توجه به گستردگی رسانه در سال‌های اخیر، موج ادبی با موج رسانه‌ای همراه شده است و طبیعتا یک انقلابی در شعر مقاومت فلسطین و در شعر فارسی درباره فلسطین شکل گرفته است. تا آنجایی که اطلاع داریم در شعر عرب و ادبیات عرب هم، استقبال گسترده‌ای به سمت شعر مقاومت به وجود آمد که مقام معظم رهبری هم بر ترجمه‌ آن آثار توصیه کردند. اما مبنای بحث ایشان این بود که شعر مقاومت ما هم باید به زبان‌های دیگر ترجمه شود و این همه شعر که درباره فلسطین نوشته شده، متاسفانه به دست عرب زبانان و حتی مردم فلسطین نمی‌رسد.

وی افزود:عرب زبانان نمی توانند با زبان فارسی ارتباط بگیرند و ترجمه جدی هم از این شعرها وجود ندارد. در گذشته روزنامه‌هایی مثل الوفاق شعرهایی که در ادبیات شاخص بود، ترجمه می‌کردند و در آن روزنامه‌ها منتشر می‌شد که آن هم متاسفانه دنبال نمی‌شود و از شعر فارسی که جدی‌ترین شعر را درباره فلسطین در چهل سال گذشته یا حتی قبل از آن دارد، به دست عرب‌زبانان نمی‌رسد. ناگفته نماند که غنای شعر فارسی در جاهایی از خود ادبیات عرب بالاتر، برجسته‌تر و از درون‌مایه‌های گسترده‌تری برخوردار است. شعرهایی با درون مایه‌هایی از خشم، اندوه، مقاومت است و همچنین امید به پیروزی و مسلم دانسته شدن شکست رژیم صهیونیستی در ادبیات ما بسیار چشمگیر است و شاید بسیاری از شاعران عرب را به آزاد شدن سرزمین فلسطین و قدس شریف امیدوار کرده است.

رزمندگان عرب باور کردند که می شود در مقابل ظلم صهیون ایستاد. در حالی که قبلا تنها هدفشان این بود که با کشته شدنشان نشان دهند که به آن‌ها ظلم شده و انتفاضه فقط این بود که مثلا چند سنگ پرتاب شود و به مردم دنیا بگویند که ما هستیمهدایتی در ادامه سخنان خود گفت: اگر زبان فارسی بتواند خودش را به دست عرب‌زبانان شعر مقاومت و دوست‌داران شعر مقاومت برساند، متوجه خواهند شد که چهل سال است که این امید و تلاش در شعر مقاومت و ادبیات فارسی ایران وجود دارد. انگیزه‌های پیروزی رزمندگان ما در جبهه‌ مقاومت با شاعران مقاومت تقویت می‌شود و رزمندگان عرب باور کردند که می شود در مقابل ظلم صهیون ایستاد. در حالی که قبلا تنها هدفشان این بود که با کشته شدنشان نشان دهند که به آن‌ها ظلم شده و انتفاضه فقط این بود که مثلا چند سنگ پرتاب شود و به مردم دنیا بگویند که ما هستیم و کشور ما اشغال شده است، بدون اینکه امیدی داشته باشند و این قدرت شعر است. سروده‌های ارزشمندی سروده شد و ترانه های مقاومت زبانزد عام و خاص شد. در مقابل این پیروزی یک شکست هم وجود دارد و آن این است که مسؤولین فرهنگی در عرصه رسانه و کتاب و ترجمه برای رساندن این شعرها به دست مردم فلسطین کاری انجام نداده‌اند.

این شاعر حوزه مقاومت در پایان درباره اهمیت و رشد آثار شعر مقاومت گفت: سمینار و همایش هایی تحت عنوان شعر به زبان فارسی به اندازه کافی برگزار شده و اشعار به اندازه کافی شنیده شده‌اند. آنچه اهمیت دارد این است که سمینارها به صورت بین‌ المللی برگزار شود ‌تا به گوش حق‌طلبان برسد و از همین‌جا اهمیت پیوند شعر با رسانه نیز دیده می‌شود. طبیعتا چون کمیت اشعار بالا رفته نمی‌توانیم بگوییم کیفیت بالاتری هم دارند . اما با توجه به تعداد اشعار باید از بین آن‌ها گزیده‌ای انتخاب شوند که شاعران برجسته و اشعار برجسته شناخته شوند، ضمن اینکه کمیت زیاد اشعار خودش ارزشمند و محرک مقاومت است.

کد خبر 6093757 الناز رحمت نژاد

دیگر خبرها

  • معرفی جان سخت‌ترین خودروها در جهان (+عکس)
  • محمد کریمی، کاپیتان سپاهان: هر تیمی جای ما بود، تا اینجا هم دوام نمی‌آورد / فیلم
  • چرا هیچ بازیکنی را نباید با رونالدو نازاریو مقایسه کرد؟ (زیرنویس فارسی)
  • کتاب صوتی «داستان‌های پارسی» در یونان منتشر شد
  • ویدیو کامنت| دروغ بی‌بی‌سی فارسی درباره نیکا شاکرمی لو رفت!
  • ارزیابی عملکرد دفاعی چلسی در فصل جاری توسط جو کول / زیرنویس فارسی
  • مردم تخلفات مربوط به صیانت از زبان پارسی را گزارش بدهند
  • مردم تخلفات مربوط به صیانت از زبان پارسی را در خراسان رضوی گزارش دهند
  • شعر فارسی فلسطین به دست عرب زبانان نمی‌رسد
  • عصر شعر شیراز در کتابخانه رئیسی اردکانی برگزار می‌شود