Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «شبستان»
2024-05-03@03:28:11 GMT

جلوه زیبای «نَادِ عَلی» در هنرهای اسلامی و شعر فارسی 

تاریخ انتشار: ۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۱۷۸۹۰۷۱

جلوه زیبای «نَادِ عَلی» در هنرهای اسلامی و شعر فارسی 

دعای «نَادِ عَلی » جلوه زیبایی در هنرهای اسلامی و شعر فارسی دارد به گونه ای که ساختار شعری و وزنی این دعا آن را آهنگین و زیبا می سازد. 

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان، دعای «نَادِ عَلی» جلوه زیبایی در هنرهای اسلامی و شعر فارسی دارد، ساختار شعرگونه و وزنی این دعا آن را آهنگین و زیبا در خواندن برای توسل به حضرت علی (ع) کرده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

با دعای «نَادِ عَلی »  اغلب هنرمندان شاخص خوشنویسی مشق خط می کنند و نام علی(ع) را با زیبایی تمام بر کاغذ پوست و برگ درختان و حتی بر چوب می نگارند.  جایگاه حضرت علی (ع) در هنر خوشنویسی و هنرهای سنتی ممتاز است و نام حضرت علی (ع) بواسطه اینکه الگوی اخلاقی تمام و کمالی است و همه فضائل اخلاقی در شخصیت او تجلی پیدا کرده است، همواره موضوعی برای خلق هنری بویژه در هنرهای مثل خوشنویسی است که با معنویت پیوند ناگسستنی دارند و هنرمندان همواره با الهام از این شخصیت آثاری ارزشمند را از گذشته های دور تا به امروز خلق کرده اند.

«حجت امانی» هنرمند خوشنویس و نقاش  درباره جایگاه حضرت علی (ع) در هنر خوشنویسی ایران به خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان می گوید: حضرت علی (ع)  نماد و الگوی کامل و جامع الاطراف است که تمام فضیلت های اخلاقی را در کنار دیگر ویژگی ها دارد؛ از همین رور اغلب خوشنویسان  با یک «نادعلیا مظهرالعجایب» مهارت ورزی کرده اند.

هنرمندان خوشنویس در خطوط نستعلیق، تعلیق، ثلث، کوفی و نستعلیق شکسته و......  اردات خود به حضرت علی(ع) را با نوشتن «نادعلیا مظهرالعجایب» به زیباترین شکل ممکن نشان داده اند.

دعای «نَادِ عَلی » حتی الهام بخش شعرای فارسی زبان هم بوده است به طوری که برخی از آنها در اشعارشان به این دعا اشاره کرده اند. میرزامحمدتقی حجت الاسلام، مشهور به «نیّر تبریزی» با الهام از این دعا چنین سروده است:

یارب به علی سینجلی را برسان

درمانده منم شاه ولی را برسان

وقتی که اجل دامن عمرم گیرد

قبل از ملک‌الموت علی را برسان

 

شاعر دیگری نیز با الهام از«ناد علی» چنین سروده است:

در مذهب ما کلام حق ناد علی است

طاعت که قبول حق بود یاد علی است

از جمله آفرینش کون و مکان

مقصود خدا علی و اولاد علی است

اما«نَادِ عَلی » چگونه دعایی است که این شیعیان به  آن به اشکال مختلف تمسک می جویند؟ دعای «نَادِ عَلی » ساختاری موزون و شعرگونه دارد که در واقع تمسک به امیر المومنین(ع) است . دو نوع دعای «نَادِ عَلی »  وجود دارد یکی «ناد علی کبیر» که در کتاب زادالمعاد بیان شده و دیگری «نادعلی صغیر» که در کتاب بحارالانوار آمده است. این  دو دعا در وصف امام علی(ع) است  و با عبارت «نادِ عَلِیاً مَظهَرَ العَجائِب» آغاز می‌شود و گفته شده است که در روز جنگ احد از عالم غیب به گوش پیامبر(ص) رسیده است.

متن این دعا به شرح زیر است:

بِسمِ اللهِ الرَّحمن الرَّحیم.
نادِ عَلیاً مَظهَرَالعَجائِب تَجِدهُ عَوَناً لَکَ فِی النَوّائِب لی اِلیَ اللهِ حاجَتی وَعَلَیهِ مُعَوَّلی کُلَّما اَمَرتَهُ وَرَمَیتَ مُنقَضی فی ظِللّ اللهِ وَ یُضِلل اللهُ لی اَدعُوکَ کُلَّ هَمٍ وَغَمًّ سَیَنجَلی بِعَظَمَتِکَ یا اللهُ بِنُبُوَّتِکَ یامُحَمَّدَ بِوَلایَتِکَ یاعَلِیُّ یاعَلِیُّ یاعَلِیُّ اَدرِکنی بِحقِّ لُطفِکَ الخَفیَّ اللهِ اَکبَرُاَنامِن شَرِّ اَعدائکَ بَریءٌ اللهُ صَمَدی مِن عِندِکَ مَدَی وَعَلَیکَ مُعتَمِدی بِحقِّ إِیاکَ نَعبُدُ وَ إَِیاکَ نَستَعینُ یااَبالغَیثِ اَغِثنی یااَبَاالَحَسَنَین اَدرِکنی یاسَیفَ اللهُ اَدرِکنی یابابَ اللهِ اَدرِکنی یاحُجَّهَ اللهِ اَدرِکنی یا وَلِیَّ اللهِ اَدرِکنی بِحَقَّ لُطفِکَ الخَفیَّ یا قَهّارُتَقَهَّرتَ بِالقَهرِوَالقَهر ُفی قَهرِ قَهرکَ یاقَهارُ یاقاهِرَالعَدُوّ یاواِلیَ الوَلِیَّ یا مَظهَرَ العَجائِبِ یامُرتَضی عَلِیُّ رَمَیتَ مِن بَغی عَلَیَّ بِسَهمِ اللهِ وَسَیفِ اللهِ القاتِلِ اُفَوَّضُ اَمری اِلیَ اللهِ اِنَّ اللهُ بَصَیرٌ بِالعَبادِوَاِلحُکُم اِلهٌ واحِدٌ لااِلهَ اِلاّ هُوَ الرَّحمنُ الرَّحیمُ اَدرِکنی یاغیاثَ المُستَغییَنِ یا دَلیلَ المُتَحیِّرِینَ یااَمانَ الخائِفینَ یامُعینَ المُتَوَکِلینَ یا رَاحِمَ المَساکینَ یا اِلهَ العالَمَینَ بِرَحمَتِکَ وَصَلَّی اللهُ عَلی سَیِّدِنا مُحَمَّدٍ وَالِهِ اَجمَعین وَ الحَمدُ اللهِ رَبِّ العالَمینَ.

 

پایان پیام/32

منبع: شبستان

کلیدواژه: جلوه زیبایی توسل امام علی ع هنر اسلامی ا در کنی حضرت علی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت shabestan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «شبستان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۷۸۹۰۷۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دیدار جمعی از معلمان با رهبر انقلاب در روز چهارشنبه

جمعی از معلمان سراسر کشور در سالروز شهادت شهید مطهری با حضرت آیت‌الله خامنه‌ای دیدار می‌کنند.

به گزارش ایسنا، همزمان با سالروز شهادت استاد شهید مرتضی مطهری و روز معلّم، جمعی از معلمان و فرهنگیان سراسر کشور، صبح چهارشنبه ۱۲ اردیبهشت با حضور در حسینیه امام خمینی(ره) با حضرت آیت‌الله خامنه‌ای رهبر معظم انقلاب اسلامی دیدار خواهند کرد.

️این برنامه، از جمله دیدارهای سالانه رهبر معظم انقلاب است که در تکریم مقام معلم بطور پیوسته برگزار شده است.

 انتهای پیام 

دیگر خبرها

  • رهبر انقلاب در حاشیه نامه یکی از مسوولان امور قرآنی چه نوشتند؟
  • تأکید رهبر انقلاب بر فهم معانی کلام خداوند در کارهای قرآنی
  • امام صادق (ع) شاکله اندیشه دینی را بنا نهاد
  • ۲۳۳ پایان‌نامه مرتبط با کنگره اندیشه‌های قرآنی آیت الله خامنه‌ای در حال تدوین است
  • روایتی اجمالی از زندگینامه، تحصیلات و خدمات حضرت آیت‌الله رئوفی
  • آغاز دیدار جمعی از معلمان با رهبر انقلاب
  • دیدار جمعی از معلمان با رهبر انقلاب در روز چهارشنبه
  • گردهمایی بزرگ دختران دانشجو در قم برگزار می شود
  • پاسخ آیت‌الله فیاضی به سؤالی پیرامون رفع اضطراب
  • کمال نامه ی مستان حیدری / امیرالمؤمنین در شعر خواجوی کرمانی